ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ – ΟΝΕΙΡΑ ΑΜΕΝΗΝΑ

Slider
12/12/2014
0 Σχόλια
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ – ΟΝΕΙΡΑ ΑΜΕΝΗΝΑ

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
ΟΝΕΙΡΑ ΑΕΝΗΝΑ

 

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Αμαθούντος κ. Νικόλαε, Αγαπητοί ομιλητές, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι,

Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι παρίστασθε εις την αποψινή βραδιά όπου επιχειρείται δημοσίως μια απόπειρα να παραδοθεί μια δεσμίδα από Άνοιξη εις τη βορρά του προστακτικού και «ανελεήμονα χρόνου».

Ένα θραύσμα αιωνιότητας, αποκολλάται απόψε από το σεπτό σώμα της ποίησης και φτεροκοπά λέφτερο για να αντιπαλέψει με τους ισχυρούς βοριάδες της αυστηρής και αλύπητης κριτικής.

Η επιείκεια και η φιλία κατάφεραν και έπεισαν τους εκλεκτούς ομιλητές μας, που προηγήθηκαν, να αντικρύσουν με ευγένεια και αβρότητα την προσπάθεια μου να μεταποιήσω τις λέξεις σε φως, το φως σε ζωή.

Δεν το κρύβω ότι οι επαινετικές αναλύσεις ποιητικής που προηγήθηκαν προκάλεσαν ήδη μια μέθη στα ονειρικά πλάσματα της συλλογής μου, όπως τα ίδια μού εκμυστηρεύτηκαν.

Ξέρετε για ποια ονειρικά πλάσματα μιλώ. Για εκείνα που σε οδηγούν να γνωρίσεις «το άκτιστο φως του ασύλληπτου», να αναγνωρίσεις «μια ξεχασμένη ονειροπόληση» που ξανάρθε, να γνωρίσεις την εκπλήρωση και το ανεκπλήρωτο, να γνωρίσεις την ποίηση.
Να γνωρίσεις εκείνη που θα σε πάρει από την απάθεια και την στεγνότητα της καθημερινότητας, από τον «ρεαλισμό της πραγματικότητας» και θα σε οδηγήσει σε μια άλλη πραγματικότητα για τους πολλούς «εσαεί απλησίαστη» όπως έλεγε ο Ελύτης.

Να μεταβείς από το υλικό στο πνευματικό, από το προσωρινό στο μόνιμο, από την «απέραντη γκρίζα επιφάνεια» στο βάθος. Να πετάξεις στον «ουρανό της αιωνιότητας, στην ιερότητα της διάρκειας, στην ελευθερία των ονείρων».

Μια μετάβαση απαραίτητη μέσα στην καθημερινή «φουρτούνα των επαληθεύσεων», «μέσα στα θεόρατα σύννεφα που κρύβουν τον ήλιο» μας, μέσα στο «αρπακτικό δίκτυ» που βιώνουμε σήμερα, σε «χρόνους αριθμών».
Κι ας έχουμε «δυο φτερούγες λαβωμένες», κι ας είναι «στυγνή η πραγματικότητα», κι ας επιχειρούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα των «αγράμματων παραθαλάσσιων υποστολών» και για τις αναγκαίες «λήθινες μοιρολατρίες».

Περιδιαβαίνοντας στον τόπο μας, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, μπορεί να αντικρύσει κανείς, κρυμμένα στους «δαιδαλώδεις δρόμους της ζωής», χιλιάδες «όνειρα αμενηνά», που θα πει αγεροφάνταχτα, να μπαίνουν στο περιθώριο της ζωής και να αποδιώχνονται από τον κόσμο μας. Η σκληρότητα και η στυγνότητα των καιρών ανάγκασε πολλά νεανικά όνειρα να φυλακιστούν για πάντα στη σκλαβιά του ανεκπλήρωτου, στη φυλακή της ανυπαρξίας.

Το ξέρω φίλοι μου, είναι «βαρύς ο αποσχηματισμός των εγκοσμίων πλανών και η λησμονιά της μη ζωής και μιας ζωής ρουφήχτρας» ωστόσο χρειάζεται να ξαναβρούμε «τη δική μας Ιθάκη», να «οικοδομήσουμε το ενδιαίτημα της δικής μας ψυχής», να «ονειρευτούμε ξανά τα δικά μας όνειρα» «περπατώντας στου κόσμου τα βάσανα και στων ανθρώπων τη μιζέρια».

Όνειρα λοιπόν. «Θαλερά φωταξίδια στον ζόφο της νύχτας μας, πολύτιμα πετράδια που αντιφεγγίζουν το προαιώνιο κάλλος, το φώς το πρώτον, δεσμίδα φωτός που γεννάει κυκλάμινα πάνω στην πέτρα».

Ο χρόνος, η δικαιοσύνη, η ελπίδα, η εξαθλίωση, η «ανωριμότης εξουσία», ο πόλεμος και η ειρήνη, ο κοσμοπολιτισμός και ο πατριωτισμός, η ελευθερία, η αιωνιότητα, η διάρκεια, η «θειότατη πίκρα», το «άκτιστο φως του ασύλληπτου», η μοναξιά και η μοναχικότητα, ο εγωισμός και η ταπείνωση είναι μόνο μερικές από τις σημασίες, που στον κόσμο της συλλογής Όνειρα Αμενηνά, έγιναν ποιητικά άνθη για τη σύνθεση του ονειρικού τοπίου της συλλογής και για τη μορφοποίηση των ιδεών της. Θεωρώ πολύ σημαντικό το ποιητικό ταξίδι που ξεκινά ο αναγνώστης με προορισμό το αλωνάκι της σιγής με αφετηρία την ανάγνωση του ποιήματος. Ένα ποιητικό ταξίδι όμως που δεν διαρκεί όσο η ανάγνωση που δεν σταματά στην ανάγνωση. Οι φτερούγες για το ταξίδι έχουν σημασία. Οι προθέσεις, οι διαθέσεις, τα συναισθήματα, οι στοχασμοί έχουν σημασία. Οι κινήσεις του πνεύματος έχουν σημασία σε αυτό το ταξίδι. Όλα λουσμένα στο διάφανο φώς.

Αγαπητοί φίλοι,

«Ονειρεύομαι μια ηθική του κόσμου
όπως αυτή των χελωνών,
μια ηθική της θάλασσας και των Θερμοπυλών,
των εναλίων αγαλμάτων και αστεριών,
των ακρογιαλιών του Ομήρου και των ναυτίλων».


«Καράβια όνειρα,
εμπνεύσεις της ζωής,
θαύματα ιδεών,
λευκά πανιά
στου γλαυκού
το πανώριο ταξίδι,
Ελάτε πάρετέ μας…».

Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε αυτή τη βραδιά μαζί μας και μοιραστήκαμε αυτή τη σημαντική και ευχάριστη στιγμή. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους λογοτέχνες Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή και Κρίστη Χαράκη για την εξαιρετική και ποιητικότατη παρουσίαση της συλλογής οι οποίοι έδωσαν πολλές ώρες για την προετοιμασία των εισηγήσεών τους μελετώντας τα «Όνειρα Αμενηνά». Ευχαριστώ επίσης τους Τάσσο Αριστοτέλους, Γιώργο Πετούση και Ανδρέα Πετρίδη για τις εστιάσεις κριτικής που μας έδωσαν με τόσο έξοχο τρόπο καθώς και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο και την κυρία Ανδρεανή Ηλιοφώτου για τον χαιρετισμό τους. Ευχαριστώ επίσης τις συνδιοργανώτριες εταιρείες την Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ όπως επίσης και την κυρία Άντρη Χριστοφίδου – Αντωνιάδου για την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Επιτρέψατε μου καταληκτικά να ευχαριστήσω τα παιδιά μου την Κυριακή, τη Δέσποινα, τον Χαράλαμπο και τη σύζυγο μου Δήμητρα, αυτά τα πανεύοσμα άνθη, που γεμίζουν με ευτυχία και ποίηση τις μέρες μου. Όπως επίσης τους γονείς και τα πεθερικά μου.

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς.
«Αιέν Ονειρεύεσθαι…»

 

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *